Noen interesante fakta
In Nutrition Science at the moment we are working on vitamins and minerals. One of the tasks we have includes quacks and interesting facts about diet, nutrition, vitamins and minerals. You can read about it here as I’ll explain it in Norwegian further down.
I denne perioden jobber vi med vitaminer og mineraler i Nutrition Science. En av oppgavene vi holder på med var veldig interresante, og tenkte derfor jeg skulle dele den med dere. Først litt gloser.
Quack – en person som gir råd og veiledning om helserelaterte tema, men som ikke har korekt utdanning i feltet. Dette gjelder forresten hun som er programleder i ”You are what you eat”. Hun har forskjellige diplomas fra her og der som enkelt og greit kan kjøpes.
Quacks forteller bare halve historien når de anbefaler ett produkt. Dette fordi hovedoppgaven deres er å selge, ikke å hjelpe. Mange vitamin og mineral kostskudd forteller deg at ved å ta vitaminer vill du få et balanser kosthold. Det de utelater er at hvis du spiser mat fra forskjellige matkilder (kjøtt, fisk, korn, frukt, grønt og melkeprodukter) får du i deg rikelige mengder av vitaminer og mineraler. Derfor, når mange vitamin-merker sier det er vanskelig å få nok vitmainer fra mat, eller til og med umulig, er dette en løgn. Variasjon er nøkkelen!
Naturlige vitaminer i mat og vitaminer syntesert i et laboratorium er mer eller mindre identiske. Forskjellen er dosene du får i deg. Mange korttilskudd har veldig store mengder med vitaminer og mineraler i seg, ofte flere ganger mer enn hva du trenger daglig. Det er viktig og huske på at det finner en ’upper limit’/øvre grense for mange vitaminer og mineraler også. Store mengder kan føre til hodepine, svimmelhet, kvalme, !!!!. Små mengder kan føre til mange sykdommer som benskjørhet, scurvy, blod propp, rickets etc. I et kosthold i Norge/Australia (I-land generelt) er det vanskelig og nå så lavt, med mindre man er på en veldig streng diett. (Er man på en veldig streng diett skal man bli oppfulgt av en lege!). Jeg skal skrive mer detaljerte innlegg om hver enkelt vitamin og mineral; daglig inntak, matkilder, øvre grense, symptomer og tips.
Processing av mat forandrer innholdet av vitaminer og mineraler i mat, men disse forandringene er ikke så drastiske som ”the Quack” skal ha deg til og tro. De utelater nemmelig en viktig detalj om at vitaminer og mineraler blir tilsatt og enriket i maten. Tillsatt betyr at mat produktet har tilsatt ekstra mengder av tilskudd som kanskje til og med ikke finnes i maten naturlig. Enriket betyr at vitaminene og mineralene som var mistet i produksjonen blir tilsatt igjen for produktet selges. Igjen er det bare å spise variert.
Varme ødelegger ikke mineraler.
Koking i vann kan vanne ut alle vitaminer uten om A, D, E og K som er løselig i fett. Steking, steaming og mikrobølg ovning av grønnsaker holder bedre på vitaminene. Koker du dem i vann, bruk vannet til suppe eller sauser for å ikke sløse bort vitaminene.
Vil du lese mer om Quack- myter? Dette er siden jeg har brukt.
<3 Ida
No comments:
Post a Comment